Előbb vagy utóbb mindannyiunknak be kell látni, hogy akármelyik fogunkat elveszíthetjük. Ez legtöbbször fogszuvasodás (caries) vagy fogínysorvadás (parodontózis) miatt következik be. Nem ritka, hogy egy baleset az okozója az esetleges foghiánynak. Egy fog elvesztésekor a környező csont elkezd visszahúzódni vagy akár felszívódni, mindinkább törékennyé válik, veszélyeztetve ezzel a szomszédos fogakat is. Ez a folyamat akár külsőnk, megjelenésünk megváltozását is eredményezheti. Bizonyos fogpótlás típusok, mint a műfogsor, a kivehető kapcsos protézis vagy egy híd akár fel is gyorsíthatja ezt a folyamatot.

Milyen típusú fogpótlást válasszunk?

A műfogsor használóknak gyakran vannak étkezési problémáik, bizonyos ételeket, mint a friss zöldségek vagy a gyümölcsök nem, vagy csak részben tudnak fogyasztani, ami akadályozza a megfelelő táplálékbevitelüket. Legtöbbször az ízlelőképességük nagy részét a fogsor használata közben nélkülözni kényszerülnek és az olykor kényelmetlen vagy fájdalmas rágás következményeként emésztési problémák léphetnek fel. Nem említettük még a fogsorviselés pszichés következményeit, a félelmet attól, nehogy egy tüsszentés kényelmetlen helyzetbe hozzon, nehogy egy előadáson beszéd közben, vagy egy családi vacsorán kilazuljon, netán kiessen a fogsor vagy észrevétlenül kínos szokásokat alakítsunk ki. Kisebb foghiányok vagy egy fog hiányának megszüntetéséhez az eddigi fogpótlásoknál a szomszédos fogakat is be kellett vonni, ezeket le kellett csiszolni, még akkor is, ha azok egészségesek voltak! Van azonban más megoldás is. A mai modern fogorvostudomány a normál fogpótlások egy alternatíváját kínálja Önnek.

Mik azok az implantátumok?

Fogbetegség vagy foghiány esetében minden pótló (protetikai) kezelés célja már a kezdetektől fogva az, hogy a természetes viszonyokat a lehető legpontosabban állítsa helyre. Minél kevesebb fogunk van, annál nehezebb ezt a célt elérni. Az implantátumok, a hiányzó fogakat helyettesítik beleértve a fogak gyökerét is, a korábbi fogak helyére, az állkapocsban kerülnek elhelyezésre (implantálásra). A gyógyulási idő alatt a csont olyan mértékben benövi az implantátumot, hogy az biztosan fog rögzülni a csontban, ez alatt, ami ideális esetben 2 hónapig tart, az implantátumok a fogíny alatt helyezkednek el, ami ebben az időben védi őket a terheléstől. Ezután a fejet (felépítményt) becsavarják az implantátumba, amin rögzítik az „új fogat”, mint más esetekben a hagyományos koronákat. A foggyökér helyett az implantátum veszi fel a rágóterhelést és azt egyenletesen továbbítja az állkapocs irányába..

Milyen esetekben használhatók az implantátumok?

Ez az adott körülménytől (indikáció) függ, amit az Ön esetében a fogorvos állapít meg. Néhány példán keresztül bemutatjuk, mikor lehetséges alkalmazni 3 implantátumot a hagyományos fogpótlások alternatívájaként. Pl.: ha egy fogat kell pótolni. Azért, hogy a fogorvosnak ne kelljen a szomszédos egészséges fogakat lecsiszolni egy hídpótláshoz, a 3 implantátum alkalmazása lehetővé teszi a hiányzó fog pótlását. Pl.: ha több fogat kell pótolni. Teljes foghiányok esetében implantátumokat helyeznek el, amelyek a meglévő fogakkal együtt a fogpótlás pilléreiként szolgálnak. Esettől függően készülhet rögzített vagy kivehető pótlás. Az implantátumok a műfogsort úgy rögzítik, hogy az ne akadályozza a rágást vagy a beszédet.

Egy új életminőség

Az implantátumok előnye kézenfekvő, az Ön fogai stabilan rögzülnek. Látni fogja, hogy „új fogai” segítenek önbizalma visszanyerésében. Jóllehet a implantátumok alkalmazásával sem lehet lemondani a fogpótlásról, a protézisek mérete gyakran jelentősen csökkenthető és a természetes kiindulóponthoz jobban igazítható. A fogpótlást akár Ön, akár a szemben álló alig veszi észre, mivel funkcionálisan és esztétikailag is kedvezőbb. Úgy hordja „új fogait” mint a természeteseket. A protézis stabil rögzítése lehetővé teszi Önnek, hogy nagyobb erővel rágjon és ezáltal minden ételt megehessen. Beszéd közben már nem zavaró a protézis, így Ön ismét szívből nevethet.

Mindenki kaphat implantátumot?

Természetesen vannak olyan esetek, ahol nem kerülhet sor implantációra. Növekedésben lévő gyermekeknél, felnőtteknél súlyos szívbetegség, magas vérnyomás, csontbetegség esetén, olyan pácienseknél akik gyógyszer, drog vagy alkoholfüggőségben szenvednek. Cukorbetegek kaphatnak implantátumot, ha vércukruk jól be van állítva és a kezelési idő alatt azt fokozottan ellenőrzik. Ebben az esetben egy szoros kapcsolatra van szükség a háziorvossal. Különlegesen nagy jelentősége van az alapos fog-, és szájápolásnak az implantátum hosszú élettartama érdekében ugyanúgy, mint a természetes fogaknál. A nem kielégítő fog-, és szájápolás előbb vagy utóbb az implantátumok elvesztéséhez vezet. Ezért hiányos fogápolás esetén a fogorvos megtagadhatja az implantátumok beültetését. Természetesen itt csak példákat mutathatunk be, melyeknek egy kezelés folyamán nem kell, hogy bekövetkezzenek. Kérjük, kérdezze meg orvosát, hogy az Ön esetében van-e lehetőség implantátumok alkalmazására. A lehetséges kockázatokkal kapcsolatosan is információkat fog kapni.

Meddig tartanak az implantátumok?

Az implantátumok megfelelnek a tartós fogpótláshoz szükséges technikai követelményeknek. Hogy meddig viselheti örömmel, elsősorban Önön múlik, mivel az alapos szájhigiéniával Ön tudja megelőzni a gyulladásokat, amelyek veszélyeztethetik az implantátumokat. Sok páciens évek óta panaszmentesen hordja az implantátumait. Abban az esetben, ha képes fogorvosának szigorú tanácsait megfogadni a szájhigiéniára vonatkozóan, élete végéig öröme lesz rögzített pótlásában.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!