Konzerváló, azaz fogmegtartó kezelések körébe tartozik minden olyan beavatkozás, amely a fogak megőrzését szolgálja. Ilyenek például a tömések, inlayek/onlayek, gyökérkezelések, barázdazárások és akár a fogkőlevétel is.

Tömés

A fogak tömésénél sokszor nem csak a rágási funkció helyreállítása a fontos, hanem az is, hogy a páciens újra egészségesnek lássa a fogsorát. Ezért manapság már a fogszínű töméseket, azaz esztétikus fogászati megoldásokat alkalmazunk a hiányos foganyag pótlására. Fontosnak tartjuk az esetleges tömések cseréjét is, amely mind esztétikailag, mind egészségügyileg is fontos lehet. Ilyen az amalgám tömések cseréje is.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés az egyik legelterjedtebb konzerváló fogászati eljárás. A kezelés legfőbb célja, hogy a fog belsejéből a gyulladt, elhalt szöveteket eltávolítsák, ezáltal megállítsák a szövetek további károsodását és megszüntessék a fájdalmat. Ennek eredménye, hogy sikerül megmenteni egy húzásra ítélt fogat.

Inlay/Onlay

Nagyobb szuvasodások esetén, illetve gyökér kezelt fogak esetében szoktuk ezt az eljárást alkalmazni. Egy esztétikus betétet helyezünk el a már előkészített üregben. Ezt egy speciális ragasztó anyaggal rögzítjük. Rendkívül pontosan illeszkedik az adott foghoz. A rágófelszín is tökéletesen van kialakítva és még nem is beszéltünk a tartósságáról. Többféle inlay-ek közül is választhatunk. Lehet arany, kerámia, kompozit, de akár titán is.

Barázdazárás

Hatékony megelőző, prevenciós eljárás a fogszuvasodás ellen, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Fogaink rágófelülete nagyon apró barázdákkal tűzdelt, amit csak nehezen lehet alaposan kitakarítani. Sok esetben ennek látható nyoma is van, ami ezen vonalak kicsit sötétebb színe a fogon. Ha a repedések egyedi kialakításuk miatt mélyebbek, normál fogápolási eszközökkel elérhetetlenek, akkor gyorsan kialakulhat az érintett fog szuvasodása, ami fogfájáshoz vezet. A barázdazárás egy könnyen tisztítható felületet ad.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!